Ce să nu facem atunci când creștem orhidee?

Astăzi am să împărtășesc cu tine câteva sfaturi despre ce să nu faci atunci când crești orhidee. Este important să fii conștient de greșelile frecvente pe care le poate face orice persoana când are grijă de aceste plante delicate.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi este să nu uzi prea mult orhideele tale. Ele au nevoie de apă și umiditate, dar excesul poate fi dăunător. De asemenea, nu le poziționa într-un loc expus la lumina directă a soarelui, deoarece aceasta le poate arde frunzele.

Orhidee

Greșeli frecvente în îngrijirea orhideelor Comune (Phalaenopsis)

Un tabel cu greșeli comune, efecte și soluții pentru îngrijirea orhideelor Phalaenopsis ar putea arăta așa:

GreșealăEfectSoluție
Udarea prea frecventă sau prea abundentăPutrezirea rădăcinilor și îngălbenirea frunzelorUdați orhideea doar atunci când substratul este uscat și nu lăsați apa să stagneze în ghiveci
Udarea seara/noapteaBolile bacteriene și fungiceUdați orhideea dimineața, pentru a permite evaporarea apei pe parcursul zilei
Expunerea la razele solare directeArsuri solare pe frunzeAșezați orhideea la o fereastră orientată spre est sau sud, dar feriți-o de soarele puternic cu o perdea subțire
Stropirea abundentă cu pulverizatorulPete pe frunze și ofilireMențineți umiditatea în jurul orhideei cu un vas cu apă sau un șervețel umed pe frunze, dar nu le stropiți direct
Tăierea rădăcinilor aerieneSlăbirea plantei și lipsa de nutriențiLăsați rădăcinile aeriene intacte, deoarece ele ajută la absorbția apei și mineralelor din aer
Alegerea unui substrat greșitÎmpiedicarea drenajului și aerăriiFolosiți un substrat special pentru orhidee, care să conțină scoarță, turbă, mușchi sau perlit.
Tăierea completă a tijei floralePierderea posibilității de reînflorireTăiați tija florală doar puțin mai jos de locul unde a căzut ultima floare, pentru a permite formarea de ramuri noi cu boboci
Replantarea orhideei după cumpărareCăderea florilor și pierderea frunzelorSchimbați ghiveciul orhideei doar dacă are rădăcini putrezite sau dacă a depășit spațiul disponibil, după ce a înflorit

Ce să faceți pentru ca orhideele Phalaenopsis (cele mai comune) sa prospere?

Cele mai bune condiții pentru orhideele Phalaenopsis se obțin când se utilizează un recipient adecvat (transparent), cu un substrat potrivit, cu o amplasarea în lumină indirectă, cu o udare moderată și fertilizare doar cu produse dedicate acestui tip.

Reguli specifice și lucruri de evitat pentru alte Tipuri de Orhidee

Pe lângă Orhideele fluture (clasice) exista și alte plante din familia orhideelor, care pot avea nevoi specifice, și implicit greșelile comune pot fi altele.De aceea, am inclus câteva reguli generale și lucruri de evitata pentru diferitele tipuri de orhidee, în tabelul ce urmează, pentru a fi sigur că le veți întreține corespunzător.

Tipuri de orhideeCe sa eviți
DendrobiumTemperaturi scăzute, supra-fertilizare
CattleyaMediu uscat, mediu de plantare prea compact
OncidiumUdare excesiva, lipsa mișcării aerului în substrat
VandaInsuficienta apa, mediu cu umiditate prea scăzuta

Sfaturi pentru Orhideele Dendrobium

Pentru a avea grijă de orhideele Dendrobium, asigurați-vă că le oferiți o temperatura constanta, o udare adecvată și fertilizare moderată. După ce au încheiat înflorirea, puteți tăia tulpinile mai vechi pentru a încuraja creșterea unora noi care sa inflorească iar..

  • Temperaturi calde
  • Udare moderată
  • Fertilizare moderator
  • Tăierea tulpinilor învechite
Close-up of Dendrobium thyrsiflorum

Cum asiguri creșterea sănătoasă a orhideelor

Pe degeteverzi.ro, regăsești un articol separat despre pașii de urmat pentru a avea orhidee sănătoase , dar , dacă nu ai răbdare sa îl citești, sintetizam aici cele mai importante informații.

  • Acorda atenție locului în care plasezi planta, în raport cu lumina directa au indirecta.
  • Utilizează recipientul corect.
  • Udarea &Fertilizarea orhideelor: Este esențial , după cum am tot spus, să nu exagerezi cu prea multa apă. Așteaptă ca solul să se usuce superficial și apoi udă-l, dar ai grijă ca apa în exces sa se scurgă, și să nu lași rădăcinile în apă. De asemenea, ai grijă să folosești un îngrășământ special pentru orhidee 1-2 ori pe lună, pentru a menține plantele sănătoase și cu o înflorire abundentă.
  • Moduri practice de a satisface cerințele de lumină ale orhideelor : Orhideele au nevoie de lumină, dar nu de lumina directă a soarelui. Îți recomand să le plasezi într-un loc unde primesc lumină indirectă, cum ar fi o fereastra orientata spre nord sau să folosești o perdea subțire pentru a dispersa lumina prea puternică. Este important să le oferi suficientă lumină pentru a crește frunze sănătoase și pentru a le stimula înflorirea, dar fii atent să nu le expui prea mult la lumina puternică directa a soarelui, deoarece aceasta poate arde frunzele lor delicate.
Selective Focus Photography of Orchids

Întrebări frecvente

Q: Care sunt greșelile de evitat atunci când creștem orhidee?

A: Un lucru important de evitat atunci când creștem orhidee este udatul excesiv. Orhideele nu trebuie să stea în apă și solul lor trebuie să se usuce între udări. De asemenea, evitați expunerea directă la soare puternic, deoarece frunzele delicate ale orhideelor se pot arde ușor.

Q: Ce tip de ghivece sunt recomandate pentru orhidee?

A: Orhideele se simt cel mai bine în ghivece transparente sau semi-transparente, de preferat din plastic sau sticlă, pentru a permite luminii să pătrundă la rădăcini. Evitați ghivecele de lut sau ceramica, deoarece rețin prea multă apă și pot provoca putrezirea rădăcinilor.

Q: Cum pot preveni bolile și dăunătorii la orhidee?

A: Evitați udarea excesivă a orhideelor, deoarece umezeala excesivă poate duce la apariția bolilor fungice și la înmulțirea dăunătorilor. De asemenea, inspectați regulat frunzele și rădăcinile pentru a depista eventuale semne de infestare și îndepărtați imediat plantele afectate pentru a preveni răspândirea infecției.

Sursa Foto: Pexels.com

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *