Cum sa plantezi menta pe balcon sau in spatii mici
|

Cum să cultivi Mentă la tine pe balcon(sau în gradină)


Ai visat vreodată să ieși pe balcon, să culegi un pumn de frunze proaspete de mentă și să transformi o salată sau un fel de mâncare obișnuit în ceva extraordinar?

Ei bine, dacă răspunsul este da, ai ajuns unde trebuie! Pregătește-te să deslușești secretele cultivării acestei plante încântătoare chiar la tine acasă!

Bine ai venit la Degete Verzi – unde ducem grădinăritul și activitățile în aer liber de la banal la magnific! Astăzi, intrăm în lumea cultivării mentei în spații mici, pentru că nu ai nevoie de hectare de teren pentru a avea o grădină de plante aromatice!

Cu doar câteva ghivece și tone de entuziasm (pe care știu că îl ai), poți avea la vârful degetelor toate beneficiile acestei plante versatile!

O oază pe balconul tău


Crearea unei mici oaze de plante este ca și cum ți-ai crea propriul sanctuar în mijlocul vieții cotidiene agitate.

Fie că stai la bloc – cu un spațiu limitat pe balconul tău, sau ești binecuvântat cu o gradină imensă , este timpul pentru o transformare vegetală serioasă!

Cu doar câteva ghivece, un substrat la fel de fertil ca și imaginația însăși și cu determinarea de a face lucrurile să crească împotriva tuturor obstacolelor- victoria va fi a ta!

Puternica și delicata…Mentă

Intră în scenă … menta! O singură adiere a parfumului său revigorant ne trimite unde de emoție pe șira spinării.

De la Mojito care dansează pe papilele gustative ca niște acrobați veseli la limonadele infuzate, atât de divină încât ar putea stinge setea chiar și a lui Poseidon – pana la salate spectaculoase sau sosuri pesto speciale, nu e de mirare că oamenii înnebunesc după aceste frunze umile, dar versatile.

Plantarea mentei

Haideți să descoperim împreună cum putem sa facem plantarea propriilor noastre fabuloase ghivece de mentă !

  1. Începe prin a alege germeni tineri și plini de viață din pepiniere de renume sau poți opta pentru semințe, dacă aventura îți curge prin vene (și ce eliberator este să fii un aventurier cu degete verzi!). Alternativ, poți achiziționa ghivece gata plantate din supermarket, dar să le alegi cu grijă. Nu uita – rădăcinile puternice duc la recolte generoase!
  2. Dar stai puțin… ce fel de mentă ar trebui să alegi?
    • Menta piperată gâdilă simțurile trezite;
    • Menta verde oferă sărutări blânde pe buze;
    • Ba chiar există o varietate numită Menta ciocolată (Mentha piperita Chocolate) care îi seduce cu aroma ei pe cofetarii de pretutindeni.

Preia controlul aici și alege ceea ce te inspiră, sau încearcă mai multe soiuri, pentru că varietatea este într-adevăr condimentul vieții!

Un sfat crucial înainte de a merge mai departe – asigură un spațiu generos pentru fiecare ghiveci, astfel încât menta să-și întindă rădăcinile fără să se simtă sufocată. Crede-mă, este vorba de a oferi acestor suflete cu frunze spațiu pentru a se dezvolta la maxim!

Care sunt prietenele Mentei?


Menta iubește compania la fel de mult ca și oamenii (minus toată drama!).

Planteaz-o alături de alte plante aromatice, cum ar fi busuiocul sau coriandrul. Aceste duo-uri dinamice nu numai că arată fabulos împreună, dar țin la distanță dăunătorii în mod natural, în timp ce răspândesc bucurie prin unde parfumate!

Băi de soare pentru o mentă Spectaculoasă


În anotimpul în care soarele îți radiază căldură pe față , hai să ne asigurăm că iubita mentă își primește și ea doza de vitamina D! Găsește-i un loc confortabil unde lumina soarelui sărută frunzele, câteva ore, dar să nu ardă sufletul ei fraged.

Menta este cumva despre vibrații chill, așa că asigură-te că primește un răgaz de la lumina soarelui arzător în timpul acestor zile de vară fierbinți, prin plasarea ei strategic sub umbră parțială.

Udarea Corectă

Timpul de udare este momentul în care te conectezi cu diva ta interioară – nu este permisă udarea excesivă sau transformarea mentei într-o planta subacvatică ! Păstrează solul suficient de umed, dar nu pune atât de multă apă încât solul să se transforme într-un smoothie de vară neterminat.

Nu uita, moderația este cheia aici, la fel ca și în cazul acelui cocktail rafinat pe care îl vei orna mai târziu!

Amintește-ți doar că un drenaj bun este cheia – nici o plantă aromatică nu se bucură să-și vadă rădăcinile înotând în apă. Păstrează solul umed (dar nu prea ud) și urmărește cum înflorește menta – totul este să găsești un bun echilibru!

Ceremonia de cules de mentă

Și uite-așa, ai ajuns la una dintre cele mai bucuroase etape ale grădinăritului! A sosit momentul ca tu, să te bucuri de toată munca și grija depuse și să culegi fiecare crenguță minunată cultivată cu dragoste prin credință, speranță și pură determinare.

Adună frunzele de mentă smulgându-le ușor de pe tulpini în timp ce murmuri cuvinte de încurajare (gânduri) – crede-mă; cresc și mai robuste cu complimente amabile șoptite în urechile lor pline de clorofilă!

Nu dezbrăca întreaga planta, pentru a-i lăsa suficienta forță sa se regenereze. Când frunzele mentei ating punctul maxim de rebeliune – stând înalte și mândre cu nuanțe verzi vibrante – este timpul să culegi ceea ce ai semănat! Asigură-ți o recoltă mai gustoasă tăind treimea superioară a fiecărei tulpini – acest lucru va încuraja o regenerare sănătoasă.

Lasă-ți imaginația să zburde în bucătărie sau pe terasă, acolo unde mojito-urile răcoritoare domnesc suprem sau presară puțină magie în salatele de vară pentru o întorsătură neașteptată. Posibilitățile sunt infinite, la fel ca misiunea noastră aici, la Degete Verzi, de a transforma fiecare experiență de grădinărit în bucurie pură!

Credem cu tărie că toată lumea ar trebui să aibă acces la fericire alături de plante, indiferent cât de mică sau mare ar fi grădina lor; cultivarea aromaticelor precum menta ne poate duce cu un pas mai aproape de realizarea acestui vis 🌱🏡

Așa că, haide să transformăm balcoanele, terasele sau grădina în oaze magnifice, pline de viață, iar mesele să devină delicii extraordinare, cu fiecare frunză aromată pe rând…

Ana

Citește și:

Cele mai bune 5 rețete de cocktail-uri fără alcool

7 cocktailuri de vară pe care să le servești la petrecerea ta în Grădină

Plante care resping țânțarii: ghid complet pentru a ține la distanță țânțarii și alte insecte, fără chimicale

Plante Care Resping Căpușele Și Alte Insecte Nedorite Din Grădină

Cum să scapi de buruieni în grădina ta (în mod natural)

De ce să faci compost la tine acasă

Sursa foto: Unsplash.com

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *