Cum să faci ceai de compost (macerat de compost) pentru grădina ta

Se spune că ceaiul de compost (maceratul de compost) este un adevărat elixir pentru grădină, oferind plantelor noastre un mediu propice pentru a crește frumos și sănătos. Bogat în compuși biotici și abiotici derivați din compostul descompus, ceaiul de compost acționează asupra solului îmbunătățindu-i sănătatea.

Acest preparat natural este ușor de preparat acasă și poate face minuni pentru grădina ta. Procesul de preparare a ceaiului de compost acasă este simplu și accesibil oricui, fără a necesita echipamente sofisticate, după cum vom vedea în acest articol.

Cu doar câteva materiale necesare și puțină răbdare, poți obține un macerat bogat în microorganisme benefice pentru a-ți transforma grădina într-un paradis verde și înfloritor.

Puncte cheie:

🍵 Ceaiul de compost este o soluție bogată în compuși biotici și abiotici derivați din compost, având efect în a îmbunătăți sănătatea solului.

🌱 Natura ceaiului de compost este influențată de factori precum materialul sursă (compost cald sau rece), nivelul și conținutul de oxigen din timpul preparării precum și adăugarea de sau nu de hrană (nutrienți, catalizatori pentru procesul de fermentare) pentru microorganismele și bacteriile benefice.

🦠 Ceaiul de compost îmbogățește microbiomul solului, în special în solurile exploatate intens și lipsite de materie organică, prin reintroducerea microorganismelor benefice antagoniste patogenilor din sol.

💧 Producția de ceai de compost se poate face la scară mică pentru grădini noastre, dar și la scară mare pentru câmpuri agricole, existând inclusiv echipamente și recipiente de preparare comerciale disponibile. Noi însă discutam despre producerea la scara mica, fără prea mult echipament dedicat, ci utilizând mai degrabă lucruri disponibile în orice gospodărie.

💰 Avantajele ceaiului de compost aerat includ simplitatea și costul redus al producției, aplicabilitatea și utilitatea lui în grădinăritul organic și faptul că e potrivit pentru grădinăritul minimalist, în care nu se practică foarte multe lucrări ale solului.

⚠️ Potențialele dezavantaje ale producerii acasă includ variația în compoziție și eficacitate, riscul de a conține agenți patogeni dacă nu este produs corespunzător precum și necesitatea utilizării imediate după preparare.

Adunarea materialelor necesare

Alegerea compostului potrivit

Compostul este ingredientul principal pentru prepararea maceratului de compost. Am povestit aici despre cum poți face propriul compost acasă, dar în cazul în care nu ai făcut asta , poți achiziționa și din magazinele cu secțiuni dedicate pentru casă și grădină.

Alege un compost maturat de calitate superioară, bogat în nutrienți esențiali pentru plante. Un compost bun va fi o sursă excelentă de elemente nutritive, îmbunătățind semnificativ fertilitatea solului și contribuind la creșterea viguroasă a plantelor.

Iată câteva aspecte de care să ții cont pentru a alege un compost de calitate:

  • Culoare: Un compost matur va avea o culoare maro închis, uniformă.
  • Textură: Compostul de calitate va fi fin și ușor de mărunțit, cu o consistență asemănătoare cu cea a pământului.
  • Miros: Un compost bun va avea un miros plăcut, pământos, similar cu cel al humusului.
  • Ingrediente: Alege un compost care conține o varietate de materiale organice, cum ar fi resturi vegetale, frunze uscate, rumeguș și gunoi de grajd compostat.
  • Eticheta: Verifică eticheta compostului pentru a te asigura că este un produs certificat și nu conține substanțe chimice dăunătoare.

Apă de fântână , de ploaie sau filtrată

Apa de la robinet, deși aparent curată, poate conține clor și alte substanțe chimice care ar putea inhiba sau chiar ucide microorganismele benefice prezente în ceaiul de compost, de aceea este recomandat să se utilizeze apă de ploaie, de fântână sau apă filtrată pentru a obține un produs optim.

  • Apa de fântână sau cea e ploaie este ideală pentru prepararea maceratului deoarece nu conține clor.
  • Dacă nu aveți acces la acestea, și doriți sa folosiți apă de la robinet, o puteți face doar dacă a fost lăsata la „declorinat” într-un recipient cu gura largă, pentru a elimina clorul care se v-a evapora.

Melasă sau zahăr

Melasa sau zahărul brun pot fi adăugate în timpul preparării ceaiului de compost, acționând ca un catalizator pentru a furniza hrană bacteriilor și a stimula astfel procesul de fermentație. Aceste ingrediente sunt surse de carbohidrați ușor asimilabili de către microorganismele din compost.

Atunci când sunt introduse în amestecul de apă și compost, ele accelerează creșterea și activitatea bacteriilor și ciupercilor benefice prezente. Zahărul servește drept hrană, permitându-le să se înmulțească și să producă rapid acizi, enzime și alți compuși benefici pentru plante. Melasa, în special, este o sursă excelentă de nutrienți minerali esențiali.

Adăugarea unor astfel de ingrediente catalizatoare asigură o fermentație puternică și rapidă a ceaiului de compost, maximizând randamentul și obținerea unui produs bogat în microorganisme folositoare.

  • Melasa sau zahărul brun vor acționa ca un catalizator pentru a stimula fermentația.
  • Adăugați 1-2 linguri la 10 litri de apă.

Echipamente necesare pentru prepararea maceratului de compost:

1. Galeți de plastic:

  • Alegeți galeți de plastic alimentar cu o capacitate de 10-20 de litri.
  • Asigurați-vă că au capace etanșe pentru a preveni evaporarea și contaminarea.

2. Pompă de acvariu & furtun

  • O pompă de acvariu mică este suficientă pentru a asigura aerarea necesară fermentării.
  • Alegeți, daca e posibil, o pompă cu un reglaj al debitului de aer, pentru a controla cantitatea de aer.
  • Unele pompe au mai multe capete ceea ce va va permite sa utilizați mai multe recipiente conectate la aceeași pompa. Optional se pot utiliza splitere, dar debitul de aer va fi unul mai mic.
  • Furtunurile de acvaristică, din silicon sunt flexibile și ușor de utilizat.
  • Alegeți furtunuri cu diametrul de 4-6 mm pentru a se potrivi cu pompa și valva anti-retur.

3. Optional: Valvă anti-retur, saci de iuta

  • O valvă sau mai multe valve anti-retur (în cazul pompelor cu multiple duze) , va permite circulația într-un singur sens, dinspre pompa spre vasul cu ceaiul de compost.
  • Pentru a prepara ceaiul de compost întocmai asemenea unui ceai, o metoda este punerea compostului într-un săculeț de iuta, și suspendarea acestuia în apa, astfel încât infuzarea se face întocmai ca la ceai. Aceasta metoda produce însă, în experiența mea, un lichid mai putin concentrat.

Cum sa faci ceai de compost (macerat de compost) pentru gradina ta

Stabilirea zonei de preparare

Este de preferat ca prepararea ceaiului de compost să se facă într-o zonă umbrită și la exterior, nu în interior (în șoproane sau garaje). Iată câteva motive pentru aceasta:

  1. Temperaturile mai reci și umbrite sunt ideale pentru fermentația aerobă care are loc în timpul preparării ceaiului. Căldura excesivă poate determina creșterea bacteriilor anaerobe nedorite.
  2. Aerul proaspăt din exterior asigură oxigenul necesar pentru activitatea microbiană optimă în timpul procesului de fermentație aerobă.
  3. Interiorul garajului sau al unui șopron, poate însemna adesea flux mai redus de aer și oxigen, putând crește șansele dezvoltării mirosurilor neplăcute datorate bacteriilor anaerobe.
  4. Există întotdeauna un risc mai mare de vărsare sau stropire accidentală, la manipulare, ceea ce poate lăsa urme și mirosuri persistente la interior.
  5. Condițiile de umbră reduc evaporarea apei din amestec în timpul preparării, menținând nivelul optim de umiditate.

Deci, chiar dacă prepararea în interior ar fi mai convenabilă, se recomandă utilizarea unei zone umbroase și bine ventilate în aer liber pentru a obține cele mai bune rezultate la prepararea ceaiului de compost.

O rețetă generală pentru prepararea ceaiului de compost, incluzând rapoartele recomandate între compost și apă:

Ingrediente:

  • 1 parte compost matur (de exemplu 4 căni/1 litru de compost)
  • 4 -10 părți apă (de exemplu 16 /4 litri de apă de ploaie, fântână sau filtrată)- Ceaiul de compost prea concentrat poate arde plantele. De aceea, vrem să facem un amestec de mai diluat cu apă, astfel încât să fie simplu de utilizat cu un pulverizator și pentru stropirea frunzelor. Dacă aplici ceaiul de compost direct pe sol și ai o grădină bine mulcită, nu mai trebuie să-l diluezi suplimentar și nu ar trebui să existe riscul de ardere a plantelor.
  • optional- 1-2 linguri melasă sau zahăr brun la 5 litri de apa ( pentru a hrăni bacteriile și a cataliza fermentația). Cea mai comune sursă de hrană utilizată este melasa nerafinată , netratată, dar poți folosi și zahar brut, nerafinat, sau chiar făină de lucernă ca potențială sursa de hrana pentru bacteriile benefice.

Procesul de preparare pas cu pas

1. Conectează valva anti-retur pe furtun și furtunul la duza pompei de aer, și așează-pompa în apropierea imediata a găleții sau butoiului cu compost. .2. Adaugă apa și compostul în proporție de minim 4:1 și maxim 10:1 fata de compost. Asigura însă că rămân 5-6 cm pana la marginea superioara a găleții, și adaugă melasa (1 lingura la 5 litri de amestec).
3. Amesteca totul bine, lasă-l sa se stabilizeze cateva minute și apoi inserează capetele furtunurilor de aer în amestec. Lasă amestecul să se infuzeze timp de 2-3 zile, aerându-l în acest timp cu ajutorul pompei de aer de acvariu.4.Alternativ puteți pune compostul direct în sacuti de iuta sau un ciorap vechi, „obținând” astfel „plicuri” de ceai. Pentru varianta în care tot amestecul se afla în recipient, veți avea nevoie de o sita, tifon sau alta metoda de a stecura cat mai bine lichidul, astfel încât sa il puteti utiliza in pulverizator.
5.Utilizează lichidul strecurat pentru a stropi plantele sau solul din jurul lor. Substanța solidă rămasă poate fi readusă în compost.6. Păstrați ceaiul de compost sub acțiunea aeratorului, până când sunteți gata să îl aplicați pe plante !

La pasul 1, eu prefer sa plasez pompa la înălțime, astfel încât sa evit refularea, în cazul în care se întrerupe alimentarea cu energie, dar o valva anti retur poate fi integrata pe traseu.

La pasul doi, eu am folosit uneori tije de care am legat capătul furtunului, pentru a ma asigura ca rămâne la nivelul dorit. Este bine să respecți pașii și mai ales să urmărești cu atenție mirosurile și aspectul ceaiului de compost pentru a asigura obținerea unui produs final deosebit.

Sfaturi pentru utilizarea ceaiului de compost

Când și cum să aplici ceaiul de compost?

Pentru rezultate optime, aplică ceaiul de compost dimineața sau seara, evitând orele de maximă căldură. Poți aplica soluția direct pe frunze folosind un pulverizator sau o stropitoare. Asigură-te că solul este ușor umed înainte de aplicare(plantele au fost așadar udate).

Factori care afectează eficacitatea ceaiului de compost

Există mai mulți factori care influențează eficacitatea ceaiului de compost.

  1. Materia primă (compostul) utilizată – compostul termofilic (cald) sau compostul rece vor avea compoziții microbiene diferite care se vor regăsi și în ceaiul rezultat.
  2. Aerarea în timpul preparării – un nivel optim de oxigen este esențial pentru fermentația aerobă corectă. Prea puțin sau prea mult oxigen poate compromite randamentul.
  3. Temperatura în timpul fermentării – temperaturi prea ridicate sau prea scăzute pot inhiba activitatea microbiană și fermentația.
  4. Durata de fermentare – prea puțin timp nu va permite dezvoltarea completă a microorganismelor, în timp ce prea mult timp le poate epuiza.
  5. Raportul compost:apă – un raport optim asigură consistența și concentrația corectă a nutrienților.
  6. Aditivii nutriționali – adăugarea de melasă, făină de lucernă etc. poate susține activitatea microbiană.
  7. Calitatea apei utilizate – prezența clorului sau a altor substanțe chimice poate fi nocivă pentru microorganisme.
  8. Contaminarea – manipularea necorespunzătoare poate permite intrarea contaminanților sau patogenilor nedoriți.

Probleme frecvente la prepararea ceaiului de compost și soluții:

Miros neplăcut:

  • Cauza: Aerisire insuficientă.
  • Soluție: Asigură o aerare adecvată și la nevoie , ajuta și tu în proces, prin amestecare frecventă a amestecului. Mirosul poate indica condiții anaerobe.

Mucegai/spumă la suprafață:

  • Soluție: Strecoară bine ceaiul prin sită înainte de folosire pentru a îndepărta reziduurile.
  • Acoperă recipientul pentru a preveni contaminarea.

Fermentație prea rapidă/violentă:

  • Soluție: Reduce cantitatea de catalizatori adăugați (melasă, zahăr).
  • Diluează cu mai multă apă pentru a încetini procesul.

Fermentație prea lentă/slabă:

  • Soluție: Adaugă o sursă de carbohidrați simpli precum melasă sau zahăr brun.
  • Asigură o aerare corespunzătoare prin amestecare.
  • Verifică temperatura, cea optimă este între 18-24°C.

Ceai prea concentrat/risc de ardere a plantelor:

  • Soluție: Diluează ceaiul cu apă într-un raport 1:1 înainte de a-l pulveriza pe frunze.
  • Poate fi aplicat nediluat direct pe sol în grădini bine mulcite.

Contaminare cu agenți patogeni:

  • Soluție: Utilizează compost bine maturizat ca sursă.
  • Sterilizează recipientele și ustensilele înainte de folosire.
  • Verifică constant pentru semne de mucegai sau contaminare.

Rețineți: infuzarea /Macerarea este un proces natural, iar durata sa poate varia în funcție de factori precum temperatura, tipul și ph-ul apei, și tipul de compost utilizat. Uneori rezultatul e gata în 24 de ore, alteori poate dura 3 zile, dar, cu puțină răbdare, veți reuși să obțineți un ceai de compost mai mult decât benefic pentru grădină.

Curățarea și depozitarea corectă a echipamentului pentru ceaiul de compost

Pentru a menține echipamentul pentru ceaiul de compost în stare optimă de funcționare, este esențială curățarea sa regulată după fiecare utilizare. Clătiți cu apă curată furtunurile, sita, recipientul de compost și celelalte componente pentru a elimina complet reziduurile. Depozitați echipamentul curat într-un loc uscat și ferit de lumina soarelui pentru a preveni deteriorarea și proliferarea altor bacterii, pana la pregătirea următoarei tranșe de ceai de compost.

Îndemn, În loc de Încheiere..

La final, face parte din bucuria grădinăritului să experimentezi și să descoperi ce funcționează cel mai bine pentru grădina ta. Deși prepararea ceaiului de compost poate părea complicata sau intimidantă la început, este de fapt un proces simplu și extrem de satisfăcător.

Odată ce ai reușit să produci prima tranșă de ceai de compost, vei fi cuprins de un sentiment de împlinire. Iar când ai sa-ți vezi plantele tale înflorind și rodind din belșug, hrănite de un elixir făcut chiar de mâinile tale vei avea un sentiment greu de descris în cuvinte.

Și nu uita, oricând ai nevoie de un refresh al cunoștințelor, acest articol îți va fi alături ca un ghid de nădejde. Savurează fiecare etapă a procesului și bucură-te de roadele muncii tale – o grădină înfloritoare și recoltele abundente pe care le vei obține!

Claudiu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *