Cum poți să faci compost la tine acasă
Crearea propriului compost este o modalitate excelentă de a practica un gradinarit sustenabil.
Este de asemenea o practică sănătoasă și benefică pentru rezultatele obtinute in grădina ta. Iar asta este grozav indiferent daca esti pasionat de flori, arbusti sau de legume bio.
Prin compostare vei reusi valorificarea resturilor deșeurile vegetale si organice, transformându-le într-o materie primă bogată în nutrienți , pentru orice grădină frumoasă, bogată și diversă.
Crearea unui compost de calitate nu este atât de dificilă pe cât ați putea crede.
Acest articol vă va ajuta să învățați cum să faceți compost acasă sau în propria grădină.
Să incepem!
Ce este compostarea si de ce e importanta?
Compostarea este procesul de descompunere a materiei organice într-o substanță asemănătoare solului.
Are loc in mod natural, dar poate fi un proces controlat de noi, daca venim in ajutorul naturii.
Compostarea este o modalitate excelentă de a recicla resturile menajere și de a le transforma într-un adaos valoros pentru solul gradinii.
Ceea ce face compostarea atât de grozavă este că nu are reguli stricte si nu necesită echipament sau abilități speciale.
Trebuie doar să alegi metoda de compostare, locul sau recipientul, sa adaugi materialele la grămada ta de compostat și ești gata.
Puteți crea o grămadă de compost în curtea dvs. și puteți chiar să o porniți într-un recipient pe balcon.
Unele materiale pentru compost includ frunze, iarbă, resturi de mâncare (legume), prosoape de hârtie, zat de cafea și multe altele.
Despre ce sa nu puneti in gramada de compostare vorbim mai pe larg in articolul acesta.
Când compostați, vă faceți datoria de a conserva resursele naturale și a reduce poluarea!
O grămadă de compost este un proiect grozav de făcut cu copiii tăi și familia ta.
Tipuri de compostare – compostarea la rece si compostarea la cald
Compostarea este modalitatea naturii de a recicla deșeurile organice. Descompunerea materiei organice produce îngrășământ valoros pentru sol, cum ar fi humusul ușor, care îmbunătățește și structura solului și capacitatea de reținere a apei.
Există două tipuri principale de compostare: compostarea la rece și compostarea la cald.
Compostarea la rece (cunoscută și sub denumirea de „compostare pentru leneși”) este cel mai comun tip de compostare și constă în lăsarea materiei organice să se descompună lent pe cont propriu. Acest proces poate dura de la câteva luni până la un an sau mai mult, în funcție de climă și de tipul de materie organică.
Această metodă este destul de lipsită de interventia noastra și mulți oameni consideră că funcționează bine pentru cantități mici de resturi de bucătărie și deșeuri ocazionale din curte.
Compostarea la cald este mai rapidă, mai agresivă și funcționează mai bine pentru cantități mari de materie organică. Este nevoie de puțin mai mult efort inițial, dar vei ajunge sa ai o cantitate de compost utilizabil în doar două până la patru săptămâni.
Este important să urmăriți atent compostul pentru a vă asigura că nu se încălzește prea tare.
Avantajele si dezavantajele fiecarei metode de compostare
Argumentele pentru a face compost acasa, le-am discutat aici. Dar detalierea argumentelor pro si contra pentru fiecare metoda de compostare le vom discuta pe larg in cele ce urmeaza. Atât compostarea la rece, cât și cea la cald au beneficiile lor.
Avantajele compostării la rece:
- Nu este obligatoriu să întoarceți sau să amestecați (aerați) compostul
- Necesită foarte puțină întreținere
- Se poate face in orice sezon/pe orice vreme
- Nu este nevoie să cumpărați un compostor
- Se pot folosi resturi de bucătărie și alte deșeuri organice
- Este mai puțin probabil să producă mirosuri neplăcute sau să atragă dăunători.
Dezavantajele compostării la rece:
- Poate dura mai mult timp pentru a descompune materialele;
- Necesită blocarea pe termen lung a unui spațiu pentru a depozita recipientul de compost sau pentu gramada de compost.
Avantajele compostării la cald:
- Compostarea la cald este mai rapidă decât cea tradițională.
- Căldura produsă de procesul de compostare ucide multe semințe de buruieni și agenți patogeni.
- Compostul produs de un sistem de compostare la cald este bogat în nutrienț (bogat în azot și materie organică.
Dezavantajele compostării la cald:
- Compostarea caldă poate fi dificil de controlat, iar procesul de compostare poate scăpa ușor de sub control.
- Este important să vă asigurați că grămada de compost primește suficient aer.
- Este important să vă asigurați că grămada de compost nu se încălzește prea tare.
Înainte de a începe compostarea, este important să verificați mai întâi cu municipalitatea locală pentru a afla despre orice reglementări care ar putea afecta compostarea în zona dvs.!
Tot ce ai nevoie pentru a începe este un coș de compost sau o grămadă, ceva materie organică și apă
Compostarea creează un mediu care ajută la procesul de descompunere naturală a materiei organice în sol.
Microorganismele necesare pentru compostare sunt prezente în mod natural în multe materiale organice. Compostarea se bazează pe prezența acestor microorganisme pentru a descompune materia organică într-o formă utilizabilă.
Compostarea este ușor de făcut și nu necesită mult efort sau echipament. De fapt, tot ce vă trebuie ca să începeți este un coș de compost sau o grămadă de compost, ceva materie organică și apă.
Unii oameni preferă compostarea intr-un sanț sapat special sau o groapă de compostare.
Puteți face compost pentru grădina dumneavoastră într-un spațiu mult mai mic, folosind o găleată industrială de 20 de litri sau chiar o ladă mică de lemn. (Dacă preferati compostarea intr-o gramadă, atunci dimensiunea recomandata este de pana la 1.5 m pe latură).
Există mai multe tipuri diferite de containere și grămezi de compost pe care le puteți folosi. Cea mai ușoară opțiune, dar si costisitoare, este să achiziționați un coș sau un composter gata de asamblat.
Desigur vă puteți construi și propriul recipient din lucruri pe care le detineti deja, sau puteti opta pentru realizarea grămadă.
Ambele metode de compostare necesită un amestec de materie organică, apă și aer.
Compostarea la cald are loc într-un container sau grămadă de compost, unde căldura este generată prin descompunerea materiei organice.
Compostarea la rece poate avea loc oriunde, cum ar fi în grădina dvs., într-o grămadă sau într-un recipient pentru compostare.
Materia primă este orice materie organică care se descompune repede, inclusiv deșeurile casnice (resturi alimentare, coji de fructe si legume, coji de ouă), sau deșeurile de grădină (iarba, frunze uscate sau verzi, crengi mici, rumegus).
Compostarea încurajează microorganismele să descompună materia organică și să o transforme în sol bogat în nutrienți.
Când alegeți unde să vă plasați coșul sau grămada, asigurați-vă că nu este expusa la soare- cele mai bune compostoare tind să fie în zone umbrite.
Grămada sau coșul de gunoi ar trebui să fie ușor accesibile, astfel încât materia organică să poată fi adăugată în mod regulat. Ar trebui , de asemenea, să fie într-o locație în care nu va atrage animale nedorite sau daunatori.
ce punem in compost
Există multe tipuri de materiale care pot fi folosite pentru compostare, dar cele mai comune sunt cele așa-numite materiale verzi și materiale maro.
Materialele verzi sunt umede și includ lucruri precum iarba proaspăt tăiată, resturile de fructe și legume și zațul de cafea (resturi alimentare).
Materialele maro sunt uscate și includ lucruri precum frunzele moarte, paiele și așchiile de lemn.
Prin combinarea materialelor verzi și maro, grădinarii pot crea un amestec echilibrat de compost care se va descompune rapid.
Diferența dintre materialele verzi și maro pentru compostare este că materialele verzi au un conținut mai mare de azot, în timp ce materialele maro au un conținut mai mare de carbon.
Materialele verzi, cum ar fi iarba proaspăt tunsă, resturile de bucătărie și zațul de cafea, ajută la crearea unui morman de compost umed și echilibrat.
Materialele maro, cum ar fi frunzele uscate, paiele și hârtia, ajută la aerisirea grămezii de compost.
Când adăugați materie organică, asigurați-vă că este tocată mărunt. Dacă adăugați materie organică umedă, aceasta trebuie amestecată cu materie organică uscată.
Materia organică trebuie pusă în coș sau grămadă și acoperită fie cu un capac, fie cu pământ.
Amestecul din recipient sau din grămada trebuieamestecat sau întors în mod regulat, de obicei minim o dată pe săptămână si ideal la fiecare doua zile.
Acest proces numit simplu „întoarcere a compostului” și se face cel mai bine cu o furcă.
Apa este foarte importantă la compostare, deoarece ajută microorganismele să descompună materia organică. Nu adăugați prea multă apă, deoarece prea multă umiditate poate provoca mucegai si dezvoltarea bacteriilor anaerobe care provoaca mirosurile neplacute.
În cele din urmă, aerul este necesar și la compostare, deoarece ajută microorganismele să descompună materia organică.
După câteva luni, compostul ar trebui să fie de culoare maro închis până la negru.
Pentru a face compost, trebuie să creați un mediu echilibrat în care bacteriile aerobe, microorganismele și fungi pot prospera!
Puteți adăuga materiale vegetale verzi, cum ar fi resturile ramase de la tunsul iarbii proaspete, a gazonului, dar și resturi de bucătărie și materiale vegetale uscate, cum ar fi frunzele și crenguțele moarte.
Folosind metode de compostare, puteți transforma deșeurile organice într-un sol bogat în nutrienți pe care îl puteți folosi în grădina dvs. sau în paturile de flori.
Stratificarea este cheia pentru succesul compostării.
Începeți cu un strat de crenguțe sau ramuri mici, apoi adăugați un strat de frunze uscate sau paie.
Adăugați un strat de resturi de bucătărie, iar dacă porniti compostarea toamna tarziu sau iarna, adăugați un strat suplimentar de rumeguș sau frunze.
Presati bine straturile !
Acum sunteți gata să adăugați materialele necesare pentru realizarea compostului:
Adăugați un strat de material verde proaspăt, cum ar fi resturi de legume sau iarbă.
Apoi, adăugați un strat de pământ deasupra. Repetați procesul!
La fiecare câteva săptămâni, întoarceți compostul folosind o lopată sau o furcă pentru a-l aerisi.
Întoarceți grămada de compost în mod regulat pentru a o ajuta să se descompună mai repede
Este important să vă asigurați că grămada de compost se descompune corect.
Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să faceți acest lucru:
- Utilizați o folie sau o prelată, așezată peste grămada de compost: aceasta va ajuta și la descompunera corectă și la menținerea zonei curată și organizată.
- Similar, adăugați un capac dacă utilizati un recipient pentru compostare la cald: dacă vasul de compost nu are un capac, va lăsa să intre prea mult aer, si nu va atinge temperatura ideală de compostare (50-60 de grade , in mijloc). Deci, dacă recipientul de compost nu are un capac, ia în considerare construirea unuia. Poți construi un capac simplu din lemn sau poți cumpăra un recipient de compost cu capac.
- Întoarceți grămada de compost în mod regulat: Întoarcerea grămanei de compost în mod regulat o va ajuta să se descompună mai repede.
Apa este necesară pentru compostare, dar prea multă poate fi un lucru rău
Este important să includeți apă în compostare, dar prea multă sau prea putină apă îți poate cauza tot felul de probleme .
Când udați compostul, acesta ajută organismele care fac cea mai mare parte a muncii să descompună materialele organice din grămadă.
Adăugarea unei cantități prea mari de apă face compostul prea umed și favorizează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.
Prea multă apă poate duce si la aparitia mucegaiului, sau poate dilua compostul, ceea ce poate îngreuna descompunerea . În cele din urmă, prea multă apă poate îneca organismele din compost, cele responsabile de intreg procesul de descompunere.
Fără suficientă apă, procesul de compostare nu va funcționa corespunzător,si nu se va putea descompune materia organică. Dacă amestecul de compostat se va usca și se va încălzi prea tare, va putrezi va rezulta un miros urât. (Materia organică, va începe să putrezească și va produce gaz metan).
Află mai multe despre cum sa obtii un compost fără miros in articolul acesta.
Cel mai bun mod de a vă asigura că udați corect compostul este să-l mențineți umed, dar nu prea ud.
Daca luati un pumn de material in descompunere si il strangeti acesta este bine sa se simtă umed, dar să nu puteti stoarce din el lichid. Desigur dacă perceptia este de material uscat, atunci este nevoie de mai multă apă.
Când compostul tău este gata, folosește-l pentru a fertiliza plantele din grădină
Când compostul este gata, îl puteți folosi pentru a vă hrăni plantele.
Compostul se face prin descompunerea naturală a materiei organice. Spre deosebire de fertilizarea tradițională, compostul nu necesită aditivi chimici. Tot ce trebuie să faceți atunci când adăugați compost în grădina dvs. este să îl amestecați cu solul.
Compostul are multe beneficii pentru plantele de grădină. Este bogat în nutrienți și materie organică, ceea ce îl face un instrument minunat pentru construirea unui sol sănătos.
Compostul îmbunătățește, de asemenea, textura solului din grădină, permițându-i să rețină mai multă apă și aer. Acest lucru îl face mai fertil și mai bine echipat pentru a susține creșterea sănătoasă a plantelor.
Compostul îmbunătățește, de asemenea, drenajul solului, făcându-l mai puțin predispus la eroziune. Aceasta este o caracteristică importantă pentru plantele de grădină, deoarece majoritatea plantelor cresc în soluri nisipoase.
Compostul este excelent și pentru plantele care preferă solul acid, deoarece ajută la neutralizarea pH-ului solului.
Când este gata, compostul poate fi folosit ca supliment de sol pentru a vă hrăni plantele.
Compostul este plin de nutrienți, ceea ce îl face un îngrășământ excelent.
Pur și simplu amestecați compostul în sol atunci când plantați noi plante sau începeți un nou pat de grădină. De asemenea, poate fi aplicat plantelor de grădină ca pansament de top.
Concluzie
În această postare pe blog, am abordat elementele de bază ale compostării și cum să începeți propria grămadă de compost.
Sperăm că acest articol a fost de ajutor!
Vă rugăm să lăsați un comentariu dacă aveți întrebări despre cum să începeți compostarea sau dacă doriți să ne întrebăm despre orice subiecte legate de compostare.
Multumesc pentru lectura!
Sursa foto: Unsplash.com
3 Comments