De ce să faci compost la tine acasă
Adaugarea de compost în grădină este o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea plantelor. Compostul este o modalitate naturală și durabilă de a vă îmbunătăți solul și este ușor de realizat acasă.
Dacă doriți să vă reciclați resturile alimentare, gazonul tuns sau frunzele din gradină, și nu știți de unde să începeți, citiți mai departe.
Vă vom spune câteva dintre beneficiile compostării , despre cum puteți procesa (composta) materia vegetală si organică , și produce astfel propriul compost, care va îmbunătăți semnificativ calitatea solului din propria grădină.
Să începem!
Ce este compostul?
Compostul este un îngrășământ natural rezultat in urma descompunerii materiei vegetale si a deseurilor organice.
Compostarea este o modalitate excelentă, ușoară și rentabilă , de reutilizare și reciclare a deșeurilor oganice din orice gospodarie.
Procesul de compostare se poate face fie simplu „la rece” lăsând procesul de descompunere sa se desfășoare de-a lungul câtorva luni, fie poate fi accelerată prin compostarea „la cald”.
Vă recomandăm varianta simplă, pentru că, nu-i așa, un proces simplu are mult mai multe șanse să devină obișnuință.
Această descompunere se realizează prin acțiunea microorganismelor și a bacteriilor (împreună cu afânarea si amestecarea nutrienților pe care o pot face, suplimentar, râmele).
Procesul de compostare implică descompunerea materialului organic, transformarea acestora într-un amestec umed, și apoi într-un sol bogat în lichid și nutrienți.
Durează in mod normal 2-3 luni în perioadele cu temperaturi pozitive, iar rezultatul este un fertilizant grozav pentru legume și flori.
Care este cel mai bun mod de a composta?
Exista multiple metode de a face compost, unele mai rapide, altele mai lente, unele mai stiintifice, altele fara o regula exacta.
Vom simplifica acestea in urmatoarele randuri!
Pentru a face compost de calitate la tine acasa poti sa folosesti urmatoarele metode:
- folosirea unui container obisnuit (gaurit in partea inferioara) , sau o lada pentru compost in care sa strangi materialele organice.
- folosirea unui compostor dedicat , din comert.
- compostarea direct pe sol prin strangerea intr-o gramada a materialelor organice.
De ce sa iti faci propriul compost
Înainte de a ne lansa în crearea propriului compost, haideți să vorbim despre de ce este important să faceți acest lucru și despre câteva tipuri de compost pe care le puteți utiliza în locul celor care sunt scumpe de cumpărat.
Reciclarea a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani datorită importanței sale în reducerea impactului nostru asupra mediului și economisirea de bani.
Crearea propriului compost este o modalitate excelentă de a recicla eșeurile organice și de a reutiliza resturile alimentare si cele vegetale.
Iar compostarea este o modalitate excelentă de a vă ajuta să mențineți sănătatea plantelor din grădină, furnizându-le un îngrășământ organic, plin de nutrienți..
Este important să înțelegeți că nu există o rețetă „oficială” pentru compost. Mulți oameni obțin îngrășământ natural din diverse combinații de resturi menajere si vegetale, fără o rețetă anume, pe care le transformă pur și simplu în pământ pentru flori sau legume.
A face compost acasă are o multitudine de beneficii, cum ar fi scăderea emisiilor de carbon și reducerea cantității de deșeuri care ajung la groapa de gunoi.
De asemenea, îmbunătățește calitatea solului, deoarece compostul oferă solului substanțe nutritive care pot crește creșterea plantelor.
Una dintre cele mai bune modalități de a începe compostarea este să colectați resturile de bucătărie și deșeurile din grădină intr-un singur loc .
Indiferent dacă aveți o curte, o grădină sau pur și simplu un spațiu liber, realizarea compostului este simplă și se poate face oriunde.
Există câteva sfaturi utile pentru a vă ușura compostarea. Grămada de compost ar trebui să aibă o lățime de 1 până la 2 metri și să aibă cel puțin 60 de cm inălțime.
Dacă ai spațiu, poți folosi o grămadă de compost mai mare, dar dacă nu ai atât de mult spațiu, o să fie una mai mică.
Procesul de aerare si răsucire a compostului este foarte important. Ar trebui să vă întoarceți compostul de cel puțin trei ori pe săptămână.
Aceasta va asigura faptul ca nu vor exita zone cu apă în exces și aerare insuficientă.
Implicit nu se vor dezvolta excesiv bacteriile anerobe , cele care declanseaza mirosurile grele sau „topirea” deseurilor intr-o pasta.
Cel mai bun mod de a vă întoarce compostul este să folositi un instrument (furca, lopata) să începeți de la un capăt al grămezii și să îl întoarceți, asigurandu-va ca introduceti si aer in gramada de compost.
Cel mai bun moment pentru a întoarce compostul este cel mai adesea dimineața, la primele ore. Acesta este unul dintre cele mai bune momente deoarece nu va trebui să vă faceți griji pentru căldură.
Temperatura este foarte importantă in procesul de compostare. În timpul zilei, căldura poate ajunge să fie prea mare.
Desigur, daca grămada pentru compostare a fost pornită toamna, sau în perioade cu temperaturi joase, va trebui să așteptăm până primăvara pentru a-l întoarce și a adăuga noi straturi.
Compostarea este produsă de bacterii și organisme care își încetinesc activitatea în cazul temperaturilor joase.
Dacă doriți să începeți compostarea la o scară mai mare, puteți utiliza un coș sau o ladă de compost specială, potirvită pentru compostarea la scară largă.
Dacă doriți să începeți să faceți compost in propria grădină, există multe modalități de a face acest lucru. Puteți crea o grămadă de compost în grădina dvs. sau puteți construi sau amplasa un coș de compost. In articolul acesta am discutat pe larg despre cum sa faci propriul compost acasa.
La început poate fi dificil să găsiți lada de compost potrivită. Despre aceasta vom vorbi într-un articol separat.
Concluzie.
Compostul reprezintă un material ecologic, care se poate obține ușor și care poate fi folosit în orice gradină, sau chiar și în ghivecele de plante din casă. Acesta favorizează o hrănire naturală a plantelor, o creștere rapidă și sănătoasă . Adesea compostarea ajută la suprimarea bolilor și dăunătorilor plantelor.
Dacă adăugăm și faptul că reducem deșeurile, îmbunătățim calitatea solului, îmbunătățim retenția apei, aerisirea și fertilitatea solului , avem o multitudine de motive să începem chiar azi!
Spor la treabă!
2 Comments