Plante care resping țânțarii: ghid complet pentru a ține la distanță țânțarii și alte insecte, fără chimicale
Primăvara și vara sunt anotimpurile preferate de noi in gradină, dar acestea vin cu un dezavantaj major: țânțarii. În timp ce încercăm să ne bucurăm de zilele însorite și de serile calde, aceste insecte ne pot strica liniștea. Însă, există o soluție naturală pentru a-i ține pe acești vampiri neînsetați departe de terasa sau de curtea noastră: plantele repelente. Daca in trecut am vorbit de plante care resping căpușele, astăzi ne aplecam asupra plantelor care resping țânțarii.
Există mai multe variante potrivite la noi in tara, care pot fi cultivate în curte sau in ghivece și care emit mirosuri care îi vor face pe țânțari să stea departe. Printre acestea se numără plante ornamentale precum Cătușnica (iarba mitei) dar si plante aromatice precum lavanda, rozmarinul, salvia, menta și busuiocul.
În plus, multe dintre plantele care țin la distanță țânțarii, pot oferi și alte beneficii, nu numai ornamentale, pentru sănătatea noastra. De exemplu, lavanda poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, iar menta poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap și a indigestiei. Deci, cultivarea acestor plante poate fi și o modalitate minunată de a adăuga un plus de sănătate si frumusețe organica.
Cele Mai Bune Plante Care Alungă Țânțarii Și Alte Insecte Nedorite
Există multe plante care pot fi cultivate în grădină pentru a respinge țânțarii și alte insecte zburătoare. Aceste plante pot fi o metodă eficientă și naturală de a ține țânțarii la distanță, sunt frumoase și parfumate, dar pot fi folosite si pentru ceaiuri, mâncăruri, sau pentru a obține uleiuri esențiale in propria casa.
Lavandă
Prima pe lista noastră, este Lavanda, o plantă tot mai populară, cunoscută pentru mirosul său plăcut și proprietățile sale de respingere a insectelor. Cunoscută și sub denumirea de levănțică, lavanda se plantează atât in solul grădinii cat si in ghivece care pot fi plasate in apropierea terasei, sau ușilor și ferestrelor pentru a respinge țânțarii, moliile și muștele.
Menta
A doua pe lista noastră este minunata mentă – care poate fi cultivată în ghivece sau in grădină atât pentru a fi folosita in ceaiuri, limonade sau cocktailuri, cat si pentru a respinge țânțarii. Aroma sa puternică îi ține la distanță și poate fi folosită și în bucătărie pentru a adăuga un gust răcoritor salatelor, și băuturilor.
Busuioc
Busuiocul este si el una dintre plantele aromate și delicioase, care poate fi folosită în multe feluri în bucătărie, dar care are de asemenea efect in respingerea insectelor nedorite.
Cimbru
Cimbrul este o plantă aromată și medicinală pe care mulți oameni o cultivă cu plăcere în grădina lor. Nu are nevoie de multe îngrijiri și se adaptează la diferite condiții de sol și climă. Mirosul său puternic și plăcut respinge insectele nedorite. Astfel, cimbrul este un aliat natural în lupta împotriva muștelor și țânțarilor.
Rozmarin
Rozmarinul este o plantă nepretențioasă, relativ ușor de crescut în ghivece dar si in grădină, care poate fi folosit în multe feluri în bucătărie. La fel cu celelalte aromatice, si rozmarinul ne ajuta in lupta împotriva țânțarilor și altor insecte zburătoare, jucând astfel un dublu rol.
Gălbenele
Gălbenele:flori vesele, care vin cu avantajul de a ține țânțarii la distanță.
Vreți să vă bucurați de serile de vară fără a fi hărțuiți constant de țânțari? Nu căutați mai departe de veselele gălbenele ! Nu numai că aceste flori strălucitoare aduc un strop de culoare în curtea, dar fac minuni și în ceea ce privește respingerea țânțarilor. Acest lucru se datorează compușilor chimici naturali care se găsesc în florile de gălbenele, pe care țânțarii pur și simplu nu îi suportă. Parfumul lor este plăcut însă pentru noi, așa ca avem doar beneficii.
În plus, gălbenelele sunt extrem de ușor de cultivat și de îngrijit, ceea ce le face o alegere excelentă pentru începătorii în grădinărit. Ele se dezvoltă în plin soare și necesită doar o udare moderată, așa că sunt perfecte pentru cei care nu au încă degetele verzi. Puteți planta gălbenele chiar și în ghivece sau jardiniere pe terasă sau pe balcon pentru o explozie de culoare.
Crizantemele
Crizantemele sunt alte flori minunate care încântă privirea dar au efect de tinere la distanta al țânțarilor. Pot fi de diferite forme și nuanțe, de la galben, portocaliu, roz, roșu, violet sau alb. Se pot cultiva atât în grădină, cât și în ghivece. Se dezvoltă bine în locuri luminoase și cu sol bogat și umed. Trebuie udate regulat, dar fără a se lăsa apa să stagneze la rădăcină, să băltească. Necesita folosirea de îngrășăminte speciale pentru flori ca să atingă maximul, și de asemenea trebuie tăiate după ce se ofilesc pentru a stimula înflorirea continuă. Astfel, crizantemele pot fi mai solicitante din punct de vedere al îngrijirii, însă aduc frumusețe și veselie în orice grădină si sunt un bun aliat contra insectelor nedorite.
Iarba-Mâței
Iarba-Mâței este o plantă ornamentala care poate fi cultivată în grădină pentru a respinge țânțarii și alte insecte zburătoare. Această plantă este cunoscută și pentru proprietățile sale de a atrage fluturii si pisicile, așa că dacă aveți o pisică, puteți să o lăsați să se joace cu frunzele ei. De asemenea, planta este rezistentă la secetă, ceea ce o face foarte ușor de întreținut.
Ageratum (Pufuleti)
Ageratum este o plantă ornamentală cu flori mici și pufoase de culoare albastră, roz sau albă. Are un miros dulceag care îi atrage pe fluturi și albine, dar îi respinge pe țânțari și alte insecte dăunătoare. Ageratum este o plantă rezistentă și ușor de cultivat în grădină sau în ghivece. Se adaptează la diferite tipuri de sol și climă, dar preferă locurile însorite și bine drenate. Ageratum trebuie udată moderat și îngrășată periodic pentru a stimula înflorirea. Se poate tunde planta după ce se ofilesc florile pentru a menține forma și a favoriza creșterea de noi lăstari.
Citronella
Citronella este o plantă erbacee cu frunze lungi și înguste și flori albe sau roz. Are un miros puternic de lămâie care îi conferă numele și proprietățile. Citronella este cunoscută pentru capacitatea sa de a respinge insectele, în special țânțarii, care nu suportă aroma sa. De aceea, citronella este folosită ca ingredient în lumânări, spray-uri sau uleiuri anti-țânțari. Citronella se poate cultiva și în România, in zonele de ses, pentru ca are nevoie de mult soare și căldură. Se recomandă să se planteze în ghivece pe terase inchise , in solarii sau în locuri adăpostite de vânt și îngheț. Citronella trebuie udată regulat, dar fără a se înbiba solul cu apa. Se pot recolta atat frunzele cat și florile pentru a le folosi ca remedii naturale sau ca moduri de a parfuma spatiile interioare.
Ce Alte Soluții naturale Există Pentru A Respinge Țânțarii?
Țânțarii nu sunt doar niște insecte enervante care ne ciupesc; ei reprezintă, de asemenea, o amenințare semnificativă pentru sănătatea noastră prin bolile transmise. Virușii precum malaria, Dengue, Zika și virusul West Nile nu sunt doar nume exotice ale unor boli din tari îndepărtate ci au devenit realități si in spațiul carpato-danubiano-pontic. Prevenirea este esențială și începe prin a fi pe deplin conștienți de pericolele cu care ne confruntăm.
Ca urmare, putem lua măsuri de precauție pentru a ne proteja pe noi și familiile noastre, devenind mai conștienți de potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu țânțarii. Grădinăritul cu un scop, folosirea de metode naturale, este o modalitate simplă și distractivă de a reduce riscul bolilor transmise de țânțari și de a sprijini mediul înconjurător. Haideți să vedem cum putem face din curțile noastre un spațiu sigur și plăcut, in care muștele și țânțarii enervanți sa nu intre.
Cultivă Plante Care Atrag Insecte Utile
În loc să te concentrezi doar pe plantele care resping țânțarii, poți să plantezi și plante care atrag insecte utile, cum ar fi albinele și bondarii. Aceste insecte pot ajuta la reducerea populației de țânțari și la menținerea unui echilibru natural în grădina ta. Printre plantele care atrag albinele se numără roinița, lavanda și busuiocul, în timp ce bondarii pot fi atrași de plante precum echinaceea, ageratum, cârciumăresele și trifoiul.
În general, există multe metode naturale prin care poți reduce populația de țânțari în curtea ta, fără a utiliza substanțe chimice nocive. Prin utilizarea unor plante care resping țânțarii și prin prevenirea dezvoltării ouălor, poți să te bucuri de o vară fără înțepături și fără a afecta mediul înconjurător.
Elimina Ouăle De Țânțari
Un mod eficient de a reduce populația de țânțari este să împiedici ouăle lor să se transforme în adulți. În loc să folosești insecticide, poți utiliza metode naturale pentru a preveni dezvoltarea ouălor.
Pentru a face acest lucru, trebuie să identifici zonele unde țânțarii își depun ouăle, cum ar fi locurile umbroase cu umiditate mare, bălțile de apă stătătoare dar si vasele de flori iubitoare de apă. Poți preveni dezvoltarea ouălor prin curățarea regulată a acestor zone și prin utilizarea unor metode naturale, cum ar fi stropirea cu extracte din frunzele plantelor repelente.
Evitați să vă plantați plantele care resping țânțarii în apropierea acestor zone, deoarece s-ar putea să nu aibă un efect atât de mare. (În schimb, optați pentru zone mai luminoase, care primesc lumină solară adecvată, deoarece acest lucru va contribui la stimularea proprietăților naturale ale plantelor).
Folosește si alte Repelente Naturale
Există multe repelente naturale care pot fi utilizate pentru pentru a scăpa de insecte nedorite. Acestea includ oțetul de mere, uleiul de neem și extractul de vanilie. Acestea pot fi amestecate cu apă și pulverizate în jurul casei sau pe piele pentru a tine țânțarii departe
De Ce Să Alegi Plante Care Resping Țânțarii In Detrimentul Substanțelor Chimice?
Importanța găsirii unor metode naturale de respingere a țânțarilor nu poate fi supraestimată, deoarece acestea sunt eficiente din punct de vedere al costurilor și, de asemenea, ecologice.
Pentru a crea un mediu frumos și sănătos în curtea dvs. și, în același timp, pentru a ține la distanță țânțarii sugători de sânge, ar trebui să plantam cat mai multe dintre aceste plante.
Așadar, când va gândiți cum sa va amenajați gradina sau terasa, luați in calcul sa plantați câțiva dintre acești apărători ai seriilor noastre, astfel încât sa ne bucuram de o vară lipsită de înțepături și bâzâituri enervante. Nu uitați că, uneori, cele mai eficiente soluții pot fi găsite în natură nu într-o substanță chimică. Grădina, terasa sau curtea nu numai că vor mirosi si arata bine, dar vom contribui și la un viitor mai sigur, mai sănătos și mai durabil.
Uleiuri Esențiale
Uleiurile esențiale extrase din aceste plante țin țânțarii la distanta în mod natural. Acestea pot fi utilizate într-o varietate de moduri, inclusiv prin difuzarea în aer sau prin aplicarea directă pe piele. Uleiurile esențiale cele mai eficiente anti- țânțari sunt lavanda, menta, rozmarin și citronella. Aceste uleiuri pot fi amestecate cu ulei de cocos sau ulei de migdale dulci pentru a crea un repelent natural.
Există multe plante pe care le puteți cultiva în curtea dvs. și care sunt eficiente în mod natural în respingerea țânțarilor. Iarba pisicii și levănțica sunt doar câteva dintre preferatele noastre, dar există multe altele, cum ar fi citronela, gălbenelele și busuiocul. Un extract din astfel de plante va avea un miros intens si ne va scăpa de insectele nedorite.
Concluzie
Plantarea de ierburi aromatice si flori poate descuraja alți dăunători din gradina, oferindu-ne în același timp ingrediente proaspete pentru gătit.
Mai mult, grădinăritul ne oferă o formă de exerciții fizice, reduce stresul și promovează bunăstarea mentală. Si poate cel mai important, ne poate da un sentiment de împlinire și de legătură cu pământul.
Putem crea o grădină care să ne reflecte stilul și gustul personal, contribuind în același timp la sănătatea mediului înconjurător. Prin utilizarea combinației potrivite de plante și ierburi aromatice, putem crea o grădină care nu numai că adaugă frumusețe spațiului exterior, dar contribuie și la un mediu mai sănătos, si ne putem bucura mai liniștiți alături de copii in jocurile lor de exterior.
Prin utilizarea plantelor care resping țânțarii, cum ar fi citronela, melisa, lavanda, ne putem bucura de spațiul exterior fără a fi goniți în casă de insectele enervante.
Bine de știut. F utile sfaturile.